Start | Aktiviteter | Arkivet | Kontakt | Länkar | MH | Nytt | Om rasen | Om Skaraborg | Skryt | Våra gårdshundar
 

DSG SKARABORG - PRESENTATION stina & lina

 
Stina & Lina      Erika  
 

Hos familjen Johansson-Persson finns de dansk/svenska gårdshundstikarna Vanda, kallad Pepsi till vardags, och hennes dotter Molly. De lever som gårdshundar på bondgården Torstorp tillsammans med tikarna Kora och Asta av Bordercollieras, ett tjugotal katter, ett hundratal nötkreatur och ett par hästar.

Pepsi och Molly håller noga koll på allt från kossor till katterna i ladugården, och bevakar noga att de får följa med när matte eller husse tar en sväng i gårdens traktorer och grävmaskiner. Och sticker lillmatte ut en sväng på hästryggen, så nog tar sig alltid utbrytardrottningen Pepsi och hennes efterträdare Molly ut och följer med på rundan - vare sig de får eller inte.


Pepsi har som alla gårdshundar, lite egenheter för sig. När kvällen äntligen har kommit till huset, det är släckt och alla har kommit i säng, så "nattar" Pepsi husets invånare. Hon springer från rum till rum, gnagande på en stor tuggring. Matte Stina berättar:

"-Pepsi springer ifrån vår säng in till Linas, ner till Stig (morfar) ifall han är här. Tappar ringen i trappan, det låter som kriget kommer.... Biter på ringen i ett par minuter i var säng. Det går ej att stänga in till rummen, för då ligger hon och ylar utanför. Hon biter aldrig på ringen annars! Det är tredje ringen hon är inne på nu."

"-En annan grej hon har för sig är, att när stora traktorn startar, så tror Pepsi att det skall bli djurflytt till grannladugården. Då blir hon heltokig och skall bara ut. Hoppar upp i fönster och är allmänt knäpp. I grannens ladugård fanns en gång en katt som Pepsi  jagade upp i ett hål i taket, den tror hon alltid finns där längst ner på foderbordet. Hon springer ylande dit var gång, men inte finns det någon katt!"

Pepsi är född 2003, och hon har gått Viltspår- och Klickerkurs i Aktivitetsgruppens regi. Molly föddes 2008 i en kull av fem.

Förutom att delta i träffarna, så utbildas Pepsi och Molly inom Agility. Stormatte Stina har tidigare varit uttagen och tävlat i SM-laget i Agility, så där har de en bra tränare.

Stina & Lina är kontaktpersoner, och Pepsi & Molly är hundrepresentanter för rasen dansk/svensk gårdshund i DSG Skaraborg. Hösten 2005 genomförde Pepsi mentalbeskrivning (MH) i Karlsborg, och hon har även deltagit i Aktivitetsgruppens Klicker- och Viltspårkurs 2006.  Pepsi har också tagit två Cert på utställning och har 1 kvar tills hon får titeln SVCH (se Skryt).

 

Pepsi födde 2008 sin första valpkull med tre tikar och två hanar. Alla valparna stannade kvar i Skaraborg och utökade det inhemska beståndet av Dansk/Svenska gårdshundar.

 

 

 

©2008 ALL RIGHTS RESERVED  www.stoltaebbas.se